Light+Building: de opvallendste innovaties

Nieuwsbericht

 

Meer dan 150.000 bezoekers reisden tussen 3 en 8 maart 2024 af naar Frankfurt am Main voor de vakbeurs Light+Building. Twee van hen waren Bart van Triest en Eduard Schippers van TGH van Triest, één van de leden van Imagro Groep. Speciaal voor dit magazine spotten zij mooie innovaties die impact hebben op jouw werk als installateur.

Reduce, re-use, recycle, repeat

Steeds meer leveranciers ontwikkelen producten met een zo klein mogelijke impact op het milieu, voor een betere wereld. “In de stand van Steinel en PRACHT zagen we bijvoorbeeld deze armaturen gemaakt van 100% gerecycled karton. De armaturen zijn demonteerbaar én volledig CO2neutraal. En het mooie is: je ziet het niet aan de armaturen af – de uitstraling is geweldig! Hier gaat de wereld naartoe.”

AK1-kabeldoos in het zwart

De AK1-kabeldoos van Attema was altijd alleen in het grijs verkrijgbaar. Dat deze nu ook in het zwart leverbaar is, líjkt misschien geen innovatie… maar dat ís het wel. “Je ziet namelijk steeds meer open plafonds waarin de installatie bewust goed zichtbaar is. Dit is echt een trend van dit moment. Om niet op te vallen in de installatie, is een zwarte kabeldoos onmisbaar. Het is dus niet zomaar een kleurwijziging van Attema.”

DALI-2 en Human Centric Lighting (HCL)

Met het nieuwe DALI-2-systeem van Easylux kun je met aanwezigheidssensoren en bewegingsmelders scènes maken: vastgestelde lichtoplossingen die met één klik op een bedieningspaneel worden toegepast. “Daarnaast maakt Easylux gebruik van Human Centric Lighting: dé nieuwe manier om kantoren en scholen te verlichten. In de app is de standaard daglichtcurve al voorgeconfigureerd. Het licht verandert natuurlijk mee met de dag: ’s ochtends is de lichtkleur wat warmer, in de middag lekker helder en richting de avond weer wat donkerder. Zo voorkomt het licht een middagdip.”

Volop in beweging

“Tijdens Light+Building presenteerden 2.169 exposanten de nieuwste ontwikkelingen, dus dit is slechts een greep uit alles wat wij gezien hebben. De branche is volop in beweging!”