Als zelfstandige moet je het werk écht leuk vinden

Nieuwsbericht

 

De één werkt al achttien jaar voor zichzelf, de ander is al zeventien jaar zzp’er. Wat maakt dat Jos Broekmeulen en Gert Lansdaal – beiden uit Kerkdriel – na al die jaren nog steeds plezier hebben in hun werk? Hoe komen ze als zzp’ers aan nieuwe klanten? En hoe kijken ze naar veranderingen in de branche? De naam van de rubriek zegt het al: sparren maar!

Ze kennen elkaar al sinds Lansdaal stage liep bij het bedrijf waar Broekmeulen voor zijn ondernemerschap in loondienst werkte. Lansdaal: “In die tijd waren er twee volle klassen elektrotechniek – zelf deed ik die opleiding ook. De huidige opleiding installatietechniek is heel breed. Uit een klas van vijftien leerlingen stromen er maar een paar door naar elektro. En dat terwijl we de mensen hard nodig hebben.” Broekmeulen reageert: “Ik vind daarnaast dat de jeugd tegenwoordig niet goed begeleid wordt – dat is tenminste mijn ervaring. Stagebegeleiders hebben altijd haast of komen zelfs helemaal niet meer langs. Sinds kort ben ik zelfs geen erkend leerbedrijf meer, want zo wil ik het niet.”

ZZParren

Kwaliteit: vroeger versus nu

Beide zzp’ers zien ook de kwaliteit in de branche veranderen. Broekmeulen vertelt: “Vroeger werd iedere klus gekeurd door het nutsbedrijf. Pas na goedkeuring van de installatie ging de stroom er op. En kreeg je als monteur te vaak een aantekening, dan werd je erkenning ingetrokken. Een goede zaak.” Lansdaal: “Tegenwoordig kan elk klussenbedrijf een meterkast vervangen. Ook zie ik genoeg cowboys de meterkast verprutsen, voornamelijk bij het leggen van zonnepanelen. Maar omdat particulieren graag een lage prijs willen, wordt het heel lastig om dit soort cowboys uit de markt te duwen.” Broekmeulen vult aan: “Bedrijven zijn voor de verzekering verplicht om een Scope-keuring te doen. Dat helpt. Soms bellen ze mij vóór zo’n keuring, omdat ze al weten dat de boel niet in orde is. Soms komt er door de keuring juist veel aan het licht. Maar uiteindelijk is de kwaliteit altijd op orde.” “Voor particulieren kan een verplichte keuring ook een oplossing zijn om de kwaliteit te verbeteren. Maar ja, dan komt er wél enorm veel werk uit. En daar hebben we als branche eigenlijk de tijd én de mensen niet voor.”

Een goedgevulde agenda

De agenda’s van Broekmeulen en Lansdaal zijn steevast goed gevuld. Ze krijgen hun klanten vooral via mond-totmondreclame. Broekmeulen: “Als je je vak verstaat, netjes werkt én afspraken nakomt, zit je als zzp’er al snel vol. Ik plan nooit verder dan een week vooruit, zodat ik zeker weet dat ik afspraken kan nakomen.” “Dat doe ik ook”, vult Lansdaal aan. “Ik werk veel voor aannemers. Die leveren mij het hele jaar door werk en gaan dus altijd voor, maar ze schuiven ook nog wel eens met hun planning. Ik kan particulieren daar niet mee belasten, zeker niet de tweeverdieners die vrij moeten nemen om mij binnen te laten. Dus hoe korter ik plan en hoe duidelijker ik communiceer over wanneer ik langskom, hoe tevredener de klant.”

Tevreden klanten, de grootste motivatie

Offertes maken. Materialen bestellen, bijvoorbeeld bij hun gezamenlijke groothandel Bliek Elektrotechniek. Facturen versturen. Als zzp’er is het werk nooit klaar. Lansdaal: “Je moet het werk écht leuk vinden, anders houd je het niet vol. Klanten die blij zijn met de installaties die ik maak, zijn mijn grootste motivatie om lekker door te werken.” “Eens!”, zegt ook Broekmeulen. “Tevreden klanten, dáár doe ik het voor. Maar in loop der jaren heb ik wel geleerd dat je niet altijd direct in de bus hoeft te springen als een klant belt.” Lachend eindigt hij: “Sommige dingen heb ik aan de telefoon al zó vaak
uitgelegd, dat zelfs mijn vrouw het kan dromen. Maar als de klant op weg is geholpen, is het goed.”