Als installateur werkzaam in de woningbouw? Ontdek wat ABB voor jóu kan doen

Woningbouw

Nieuwsbericht

 

ABB is een internationale technologieleider met vestigingen in meer dan honderd landen. In Nederland is het bedrijf actief in drie sectoren: industrie, commerciële bouw en woningbouw. Voor die laatste sector ontwikkelt ABB slimme oplossingen waar jij als installateur én jouw klanten van profiteren.

“Woningen moeten tegenwoordig razendsnel gebouwd worden. Steeds meer grote aannemers hebben daarom eigen fabrieken waarin ze woningen of onderdelen prefabriceren. Dat scheelt tijd op de bouwplaats en is een duurzamere methode van bouwen. Ook installateurs hebben steeds meer behoefte aan prefab producten. Vaak is het nog zo dat de woning op de bouwplaats wordt voorzien van een elektrische installatie. Dan moet dat in ieder geval zo snel mogelijk kunnen – plug and play dus.”

Marco de Lijster

 

Aan het woord is Marco de Lijster, Segment Manager Keyaccounts en Inkoopgroepen. “Stekerbaar installeren kan een efficiënte methode zijn, waarbij kabels en elektrisch (schakel)materiaal kant-en-klaar geleverd worden. Als installateur hoef je zelf geen producten te monteren en bespaar je dus op de montagetijd. Wil jij stekerbaar installeren? ABB biedt één van de meest complete portfolio’s stekerbare producten in de markt – van wandcontactdoos tot groepenkast.”

Een duurzamer bouwproces

Een andere trend is dat het bouwproces steeds duurzamer wordt. “Van elektrotechnische groothandels wordt verwacht dat ze producten precies op de juiste tijd en plaats leveren. Door die slimme logistiek wordt zo min mogelijk CO2 uitgestoten”, zegt De Lijster. “Natuurlijk is er ook steeds meer vraag naar duurzame producten – álle onderdelen van een woning moeten tegenwoordig zo duurzaam mogelijk geproduceerd zijn. En als het even kan, hebben circulaire producten de voorkeur. In een Environmental Product Declaration (EPD, een milieuproductverklaring) staat informatie over de milieu-impact van een product.”

Duurzame productie

De producten van ABB zijn een duurzame keuze, en dat heeft verschillende redenen. De Lijster vertelt: “Voor onze producten – zoals onze installatiedozen, duurzaam schakelmateriaal van Busch-Jaeger en de behuizingen van onze Hafonorm groepenkasten – gebruiken we gerecycled plastic. ABB groepenkasten en Busch-Jaeger schakelaars die worden vervangen, zamelen we in via Circolektra. Zo kunnen we de onderdelen nog een tweede leven geven. En voor onze fabriek in Ede, waar onze groepenkasten en installatiedozen geproduceerd worden, is ons doel om vóór 2030 CO2neutraal te zijn. Dit doel hebben we al bijna bereikt. Kom gerust eens naar onze fabriek in Ede om onze productie te bekijken. We laten graag zien hoe wij duurzaam produceren.”

Een slimme groepenkast voor een all electric-woning

Over die groepenkasten gesproken: ook díe spelen slim in op een trend van dit moment. “Zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen worden steeds vaker uitgerust met bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp en/of een laadpaal. En meer verbruik van elektra vraagt natuurlijk om een grotere groepenkast. Onze nieuwste generatie Hafonormgroepenkasten is flexibel en gemakkelijk uit te breiden, en daardoor geschikt voor een all electric-woning”, zegt De Lijster. “Ook maken we onze groepenkasten steeds slimmer, zodat consumenten er hun energie mee kunnen managen. Een voorbeeld hiervan is reststroom opslaan in een batterij en gebruiken wanneer dit voordeliger is. En in de toekomst gaat bidirectioneel laden toegepast worden. De elektrische auto wordt dan gebruikt als accu om de woning van stroom te voorzien.”

Slimme woning met het Busch-free@home® huisbesturingssysteem

“Ons advies is om een nieuwbouwwoning smart home-ready op te leveren”, gaat De Lijster verder. “Een woning moet kunnen mee-ademen met de (toekomstige) behoeften van de bewoners. Vergelijk het met een auto, die ook meer wordt voorzien van intelligentie. Met ons eigen huisbesturingssysteem – Busch-free@home® – verandert elk huis of appartement in een intelligente woning. Zonwering, verlichting, verwarming, airconditioning: het is allemaal eenvoudig te bedienen via een schakelaar, met een iPad of met een smartphone. Erg handig, heel comfortabel én ontzettend energie-efficiënt. En om de eindklant optimaal te ontzorgen, hebben we een online community, een uitgebreide FAQ en natuurlijk technische support.”

Woningbouw

Van installateur naar adviseur: ondersteuning van ABB

Door de elektrificatie van gebouwen wordt de installateur steeds meer een adviseur. “Wij helpen je graag bij die veranderende rol”, zegt De Lijster. “Er is tegenwoordig zóveel mogelijk. Dat is mooi, maar maakt het ook complexer voor de consument. Wij delen graag onze kennis over onze producten, zodat jij jouw klant goed kunt adviseren. Zo kun je bijvoorbeeld sámen met je klant terecht in ons Experience Center in Nieuwegein. Een belangrijk doel van ABB is namelijk om kennis te ontsluiten in de hele keten, tot de consument aan toe. Want uiteindelijk profiteren we daar allemaal van.”