Visie op het personeelstekort

Personeelstekort

Nieuwsbericht

Bijna geen enkele sector ontkomt nog aan het personeelstekort. Ook de
installatietechniek kampt met een groot tekort aan vakmensen. Wat kun jij doen om personeel aan te trekken?

Cor van den Heuvel

Cor van den Heuvel – Directeur van IW Zuid-Holland

“Om het personeelstekort het hoofd te kunnen bieden, zijn zowel jongeren als zij instromers nodig. Als IW promoten we ons vak daarom overal waar we komen. We laten elke dag zien welke perspectieven werken in de techniek biedt – qua beloning én qua carrièrepad. Nog te weinig mensen weten dat je je in de installatietechniek jarenlang kunt doorontwikkelen. De uitdaging is echter niet alleen om mensen geïnteresseerd te maken en ze vervolgens goed op te leiden, maar óók om te voorkomen dat ze uitstromen als ze eenmaal aan het werk zijn. En daar zit nu de crux.

Pak de verantwoordelijkheid

Onze ambitieuze doelstelling is dat 100% van de monteurs in opleiding werkzaam blijft in de technische installatiebranche. Het is de verantwoordelijkheid van  leerwerkbedrijven om deze nieuwe aanwinst vast te houden. Maar we zien helaas ook bedrijven worstelen met de begeleiding van monteurs in opleiding. De druk op beschikbare capaciteit is groot – het werk gaat altijd door. Of ze hebben geen medewerkers die de nieuwe collega’s onder hun hoede willen én kunnen nemen. Te weinig tijd en onvoldoende aandacht geven, zorgt sneller voor uitstroom. En als je het mij vraagt, kun je met twee kleine dingen al veel bereiken.

Creëer betrokkenheid

We horen en merken nog regelmatig dat de monteurs in opleiding niet als medewerker worden gezien. Ze worden bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor uitjes en krijgen geen cadeau met kerst. Je maakt het verschil door hen vanaf dag één het gevoel te geven dat ze erbij horen. Wees daarnaast eerlijk in wat je kunt bieden als iemand na de opleiding bij je wil blijven werken. Kan hij of zij certificaten halen? Een opleiding volgen? Of op den duur doorgroeien naar een hogere functie? Laat dit niet open, maak het loopbaanpad juist bespreekbaar. Zo maak je het installatievak niet alleen op papier, maar ook in de praktijk aantrekkelijk.”

Martijn Verspeek

Martijn Verspeek – Eigenaar van Installatiebedrijf Verspeek

“Bij Installatiebedrijf Verspeek hebben we geen last van het personeelstekort – er is zelfs een wachtlijst. Misschien hebben sommige installatiebedrijven door hoe ze met hun personeel omgaan zélf in de hand gewerkt dat ze geen mensen kunnen krijgen. De directeur parkeert zijn auto bij de voordeur, zodat hij bij de kleinste regendruppeltjes droog binnen komt, terwijl de ‘gewone’ monteurs nat worden omdat ze verder moeten lopen.

Regel het goed en blijf bij jezelf

Bij ons gaan monteurs – onze goeie gasten – op pad met gereedschap dat ze zelf hebben uitgekozen, en in bedrijfskleding die wij voor ze wassen. We hebben onze eigen kroeg en een kleedkamer waarin iedereen, net als bij PSV, een zitje met rugnummer heeft. Sommige installateurs vinden het overdreven wat wij doen, maar we doen ons niet anders voor dan we zijn. We willen het goed geregeld hebben voor onze mensen en doen dat op een manier die bij óns past. Daar komt bij dat ik intrinsiek gemotiveerd ben om het beste in iedereen naar boven te halen – ook privé. Als je met leuke collega’s werkt en je je gewaardeerd voelt, neem je dat ook mee naar huis – een leukere papa wil toch iedereen? Laatst gaf een medewerker aan dat de reiskostenvergoeding eigenlijk niet uit kon. Maar gelijk zei hij: “Ik doe het met plezier, want mijn dochtertje vindt me leuker dan ooit.”

Investeer in stagiaires

Jongeren willen ook echt nog wel met hun handen werken als ze zien én in de praktijk ervaren dat werken in de techniek gaaf is. Maar veel bedrijven zien een stagiaire vooral als iemand die tijd en aandacht kost. Hoe mooi is het als je als bedrijf van een stage juist een toffe tijd kunt maken, waardoor jongeren zin krijgen om in ons vak aan de slag te gaan? Je kunt als bedrijf zóveel meer impact maken dan je denkt.”

Daan Wortel

Daan Wortel – Managing director bij De Duurzaamheidsfabriek

“Bij de Duurzaamheidsfabriek geloven we dat je samen verder komt – we zien de resultaten namelijk dagelijks. Daarom enthousiasmeren we niet alleen jongeren voor de technische industrie, maar zorgen we óók dat er samenwerking ontstaat tussen technische bedrijven én tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Die samenwerking kunnen installateurs overal in Nederland natuurlijk ook zelf initiëren. Het vraagt alleen wel om lef.

Bundel de krachten

Je moet als ondernemer met concullega’s uit de buurt durven sparren – het is halen én brengen. Dat kan spannend zijn. Maar alleen sámen heb je een stem richting de opleiders in de regio, met als doel dat meer jongeren voor een technische opleiding kiezen. En er zijn natuurlijk meer voordelen. Zo heeft de gemiddelde installateur niet de middelen om een wervingscampagne op te tuigen. Samen met andere bedrijven kan hij wellicht wél een campagne opzetten om werken in de installatietechniek onder de aandacht te brengen bij jongeren en zij-instromers.

Laat je zien

Ook kunnen installatiebedrijven zich nog meer laten zien in het onderwijs – samen óf alleen. Organiseer met een school bij jou in de buurt bijvoorbeeld eens een challenge waarin je de leerlingen laat meedenken over een vraagstuk dat in jouw bedrijf speelt. Ja, dat is kwetsbaar. En ja, dat kost tijd. Maar het is een geweldige kans om de technische branche én jouw installatiebedrijf als werkgever aantrekkelijk te maken voor toekomstige medewerkers.

Benut wat er al is

Naast dat we als branche meer mensen moeten aantrekken, zie ik het bijscholen van bestaande medewerkers voor installateurs als manier om (tijdelijk) het personeelstekort te verminderen. Want school je medewerkers bij, dan kun je vaak de productiviteit in je bedrijf verhogen zónder dat je meer mensen nodig hebt. En als je meer kennis en kunde aan je huidige personeelsbestand toevoegt, verhoog je meteen je kwaliteit.
Een win-win.”