Installatie volgens Attema

Nieuwsbericht

Om het gebruiksgemak voor de installateur te vergroten, heeft Attema de U40/U50/UD50 inbouwdozen vernieuwd. Maar wat is er precies veranderd? Freek van Poederooijen, productmanager bij Attema: “Je zet deze dozen (boorgat ø 82 mm) door de goede, klemmende bevestiging in één keer muurvast in elke steense wand. In gipsblokken, cellenbeton én kalkzandsteen.” En dat is nog maar één van de pluspunten van deze dozen.

Wat wil de installateur?

Als productmanager is Freek veel op de bouwplaats te vinden: “Het is belangrijk om mee te kijken op de werkplek van de installateur. Wat gaat goed? Wat gaat minder? Waar hebben ze behoefte aan? Aan de hand van wat ik hoor en zie, zet ik een programma van eisen op en daarmee gaan onze productontwikkelaars dan aan de slag. Zo weten we zeker dat de producten die we maken, voldoen aan de wensen van de installateurs. De snelheid van werken is daarbij altijd cruciaal.”

Eén klemmende oplossing voor elke steense muur

Ook bij de vernieuwing van de U40/U50/UD50 inbouwdozen ging dat zo in z’n werk. Freek: “We zagen dat er steeds meer klemmend werd gemonteerd, maar dat dat niet bij alle soorten muren lukte. Vooral bij kalkzandsteen was de klemming minder en moest de doos alsnog met snelgips worden ingemetseld. Maar dat betekent wel een extra arbeidsgang, omdat het snelgips moet drogen. Onze nieuwe inbouwdozen zitten direct muurvast: in gipsblokken, cellenbeton én in kalkzandsteen.” De Duo-dozen die tot op heden in de markt waren, moesten sowieso standaard in de muur worden gelijmd. “Daar hebben we nu ook verandering in gebracht”, meldt Freek. “Ook onze U50 Duo-dozen zijn van eenzelfde type klemming voorzien. Dat maakt een wereld van verschil. Echter, muurvaste montage past niet in elke werkwijze, daarom blijven de U40 en U50 CLASSIC ook in het assortiment.”

Inbouwdozen

Flexibele tuit

De flexibele tuit waarmee de dozen zijn voorzien vormen eveneens een groot voordeel. “De meeste frezers en boorders die ik zie, werken snel en netjes. Toch komt het voor dat de sleuf niet helemaal goed aansluit op het boorgat. Voor de installateur betekent dit dat hij een stuk moet weghakken om de aansluiting te maken. Bij de nieuwe dozen hoeft dat niet meer: doordat de tuit flexibel is, sluit de installateur de doos ook in zulke situaties heel makkelijk aan.” Soms wordt ook ter hoogte van de tuit een tweede, halfdiep, overlappend gat geboord, omdat het daardoor eenvoudiger is de doos te plaatsen. Freek: “De klemmende werking verloor hierdoor aan kracht. In de U40/U50/UD50 dozen zitten de klemmiddelen meer naar onderen, waardoor de klemmende werking volledig behouden blijft.”

Snelheid en gebruiksgemak

Ook aan details is aandacht besteed. “We hebben de dozen standaard voorzien van 20 mm schroeven, zodat ze ook bij tegelwerk lang genoeg zijn. Verder zijn de schroeven in de UD50 Duo-dozen ook nog enigszins in hoogte verstelbaar. En de U50 is over de volle breedte 50 mm diep, zodat de installateur alle ruimte heeft om de doos aan te sluiten.” Want snelheid en gebruiksgemak…

Dat is installeren volgens Attema.