“ Een audit hoeft niet spannend te zijn”

Bart van der Kruk

Nieuwsbericht

Met een certificering toon je erkend vakmanschap aan. Bart van der Kruk, teamleider Installatie & Techniek bij certificeringsinstantie Kiwa, geeft praktische tips en inzichten voor jouw CO- en/of BRL 100-certificering.

“Hoewel een CO-certificering al sinds 1 april 2023 verplicht is, krijgen we wekelijks nog zo’n 25 nieuwe aanvragen binnen”, begint Van der Kruk. “Misschien komt dat omdat veel bedrijven opzien tegen de audit. Ze zijn bang dat we alle installaties afkeuren die niet 100% aan de regels voldoen. Maar wij beoordelen niet of een installatie wel of niet veilig is – dat kunnen monteurs prima zelf. Wél vragen wij om dossiervorming: waarom vind je een installatie veilig? Als dat in orde is, hoor je ons niet.”

Een persoons- én bedrijfscertificaat

Rondom de BRL 100-certificering heerst volgens Van der Kruk veel onduidelijkheid. “Nog regelmatig komen we bedrijven tegen die denken dat het voldoende is als hun monteurs een persoonscertificaat (BRL 200) hebben. Maar ook het bedrijf zelf moet gecertificeerd zijn (BRL 100). Beiden moeten dus de juiste papieren hebben.”

audit

Een gepersonaliseerd, onderhouden handboek

Als bedrijf moet je een kwaliteitshandboek opstellen voor het schema waarvoor je gecertificeerd wilt worden. “Op de websites van brancheverenigingen zijn standaard handboeken te vinden”, zegt Van der Kruk. “Vergeet die niet te personaliseren. Wij toetsen namelijk op jóuw persoonlijke kwaliteitssysteem. Bij de volgende audit komen wij bovendien terug en toetsen we de actuele situatie. Vergeet dus ook niet om jouw handboek te onderhouden. Zorg daarnaast dat je op de hoogte bent van wijzigingen in wet- en regelgeving. De nieuwe F-gasverordening die afgelopen 11 maart is ingegaan, is daar een goed voorbeeld van. Zo’n nieuwe verordening betekent dat de BRL 100 aangepast wordt en dat je waarschijnlijk wijzigingen moet doorvoeren in het handboek. Wanneer je je abonneert op de nieuwsbrieven van bijvoorbeeld Techniek Nederland, STEK of InstallQ, ben je altijd op de hoogte. En als je vervolgens tijdens een audit kunt laten zien dat je up-to-date bent, kan er weinig misgaan. Het hoeft niet spannend te zijn.”

Kijk voor meer informatie op Kiwa.nl/copreventie en Kiwa.nl/brl100.